Tips Merangka Rancangan Katering

Sama ada anda restoran terkenal yang ingin menghasilkan sumber pendapatan tambahan, atau chef yang ingin melancarkan perniagaan katering, cara terbaik untuk memulakan perniagaan katering adalah dengan rancangan perniagaan katering. Ini akan menjadi panduan anda untuk melancarkan perniagaan yang berjaya. Rancangan anda akan menjelaskan mengapa perniagaan anda relevan, bagaimana anda mendapat berita, dan perincian taktikal mengenai harga dan pemasaran.

Untuk mengembangkan rancangan perniagaan katering anda, fokus pada empat perkara ini.

idea

1. Unik

Industri katering kian berkembang dan bermakna akan menjadi sukar untuk menonjol di khalayak ramai. Namun sekiranya anda mempunyai atau menyediakan sesuatu yang berbeza dan lain dari yang lain pasti rancangan perniagaan katering anda akan menjadi berbeza. Rancang perniagaan anda untuk mengenal pasti masalah yang mampu untuk anda selesaikan. Adakah terdapat jurang di pasaran yang boleh anda isi? Adakah anda mempunyai kaedah inovatif untuk mengisi pesanan terakhir? Letakkan diri anda sebagai pelanggan baru anda dan fahami langkah-langkah yang diperlukan untuk merancang sesuatu majlis atau jamuan di pejabat mereka. Pastikan anda menyertakan penerangan terperinci tentang bagaimana anda melihat perniagaan anda dalam persaingan yang kompetitif, dan bagaimana anda merancang untuk berada di atasnya.

2. Memanfaatkan Rangkaian Anda

Tidak mudah mencari rangkaian anda dengan segera, modal untuk pemasaran adalah sangat terhad pada permulaan. Anda perlu mencari cara untuk memanfaatkan orang yang anda kenali sebelum anda memikirkan cara untuk mencipta laluan baru. Sekiranya anda mempunyai restoran, gunakan perniagaan katering anda untuk mengenal pasti siapa yang sudah merasai makanan anda. Siapakah mereka? Adakah mereka formal atau lebih santai? Adakah anda melayani keluarga atau ahli perniagaan atau pelajar kolej? Sekiranya anda dapat mengenal pasti segmen populasi yang sudah mengunjungi restoran anda, anda boleh mula menunjukkan siapa yang mungkin juga menjadi pelanggan katering. Pastikan ia sesuai. Jika anda memulakan perniagaan baru, fikirkan rangkaian anda sendiri. Anda mengenali rakan, keluarga, dan rakan sekerja anda dengan baik. Mereka akan menjadi pengguna dan penyokong awal anda. Dalam rancangan perniagaan anda, sebutkan cara anda akan berhubung dengan orang-orang ini melalui makanan dan pemasaran anda.

3. Cipta Model Harga Anda

Rancangan perniagaan katering anda juga harus merangkumi bahagian model harga khusus anda. Ada kemungkinan peristiwa yang berlainan mungkin mempunyai harga yang berbeza, tetapi anda harus menggariskan bagaimana anda akan menjana wang dari perniagaan ini.

Terdapat tiga cara utama untuk menilai perkhidmatan anda:

  • Seorang: Harga seorang adalah harga yang ditetapkan untuk setiap orang yang menghadiri acara tersebut, dan merangkumi semua item menu anda. Ini berfungsi dengan baik untuk sesuatu seperti pesta pejabat. Anda boleh mengembangkan pelbagai jenis menu dengan kadar setiap orang yang berbeza.
  • Setiap Item: Apabila anda mengenakan caj setiap item, pelanggan membayar setiap item secara berasingan. Ini mungkin untuk makan di mana pelanggan anda mungkin tidak tahu berapa banyak orang yang akan datang, atau jika mereka mencari item menu yang sangat spesifik. Harga setiap item berfungsi dengan baik untuk katering untuk pejabat dan kediaman.
  • Setiap Pakej:Pakej adalah cara untuk membeli setiap item, tetapi pada kadar yang banyak. Ini sangat sesuai untuk perkhidmatan katering ke pejabat. Contohnya, anda mungkin menawarkan pakej nasi lemak ayam rendang bersama air mineral. Jadi, caj pelanggan dengan pakej yang anda tawarkan.

Kaji pertandingan untuk menentukan model harga mana yang akan digunakan. Ingatlah bahawa anda mahu perniagaan anda menyelesaikan masalah. Perniagaan anda boleh menjadi penyelesaian masalah pelanggan.

4.Buku Panduan Pemasaran

Setelah anda menentukan masalah yang anda selesaikan, pasaran sasaran anda dan model harga anda, anda juga perlu mencari jalan untuk menyampaikan berita mengenai perniagaan baru anda. Untuk melakukannya, anda perlu mengembangkan buku panduan pemasaran anda.

Mengadakan majlis, mengeluarkan kad nama, dan menghantar e-mel kepada rakan anda adalah permulaan yang baik, tetapi anda memerlukan lebih daripada itu. Rancangan perniagaan katering anda akan merangkumi strategi pemasaran anda. Jelaskan apa yang anda rancangkan. Bolehkah anda menangani pemasaran, atau adakah anda memerlukan bantuan luar? Sebagai contoh, SmartBite menyediakan satu platform untuk memasarkan pernigaan anda. Kami mampu menjadikan perniagaan anda menjangkaui pemikiran anda.

There has been an error loading the meal. Please try again or contact us