Tips Berhadapan Dengan Pelanggan Yang Beremosi

Pelanggan memerintahkan untuk memenuhi suatu acara dan ia muncul lewat atau tidak betul, atau bukan seperti yang mereka harapkan, dan sekarang mereka merasa kecewa. Ini boleh berlaku bahkan kepada pelayan terbaik dan boleh merosakkan hubungan perniagaan yang berpotensi jika tidak ditangani dengan betul. Semakin banyak pelanggan menghargai pengalaman berbanding kos, jadi lebih penting daripada sebelumnya untuk memastikan bahawa perkhidmatan pelanggan untuk acara yang dilayan berada pada tahap yang tinggi.

anger

1. Kelewatan Penghantaran.

Cara berurusan dengan pelanggan yang marah: Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin lambat membuat pesanan. Mungkin ada lalu lintas, atau anda mungkin mengalami kerosakan dapur pada saat-saat terakhir. Tetapi setelah menjadi jelas bahawa anda tidak akan sampai ke lokasi anda tepat pada waktunya, hubungi tuan rumah. Tuan rumah mungkin dapat menyesuaikan jadual acara sehingga makan berlaku lebih dekat dengan waktu penghantaran. Setelah anda sampai di lokasi, minta maaf kepada tuan rumah dan beri tahu mereka bahawa anda menghargai masa mereka.

2.Masalah Terhadap Makanan

Cara berurusan dengan pelanggan yang marah: Anda berharap makanan anda akan sempurna, tetapi kadang-kadang hidangan tidak akan berubah seperti yang diharapkan pelanggan anda. Apabila anda menerima aduan mengenai item dari menu anda, berbincanglah dengan pelanggan mengenai perkara yang tidak mereka sukai dan apa yang mereka harapkan. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memastikan bahawa orang itu dengar dan percaya bahawa anda mengambil berat tentang pengalamannya. Sekiranya mampu, tawarkan alternatif untuk hidangan yang tidak mereka sukai. Sekiranya perbualan berjalan lancar, anda boleh memberi cadangan untuk hidangan yang mungkin lebih sesuai dengan citarasa mereka untuk acara peribadi yang akan datang.

3. Lemparan Komen Negatif Yang Diterima.

Cara berurusan dengan pelanggan yang marah: E-mel atau panggilan yang marah dan menekan adalah menjengkelkan, namun perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah mengambil langkah mengalah dan memikirkan cara menangani aduan pelanggan sebelum melepaskan pesanan pengembalian anda. Setelah mengambil langkah mengalah, luangkan masa untuk membuat respons yang proaktif dan berempati.Gunakan frasa seperti "Maafkan saya" dan "bagaimana kami boleh memperbaikinya?" memberitahu pelanggan bahawa mereka didengar dan perniagaan mereka penting bagi anda. Mereka lebih cenderung untuk bekerja dengan anda lagi sekiranya mereka merasa seperti anda mendengar masalah mereka.

4. Cara Lain Untuk Mendapatkan Semula Pelanggan

Dalam senario apa pun, ada beberapa cara untuk berurusan dengan pelanggan yang marah. Berikut adalah beberapa cara lain untuk mendorong pelanggan untuk mencuba katering anda lagi setelah mengalami pengalaman buruk:

  • Tawarkan potongan atau perkhidmatan percuma untuk pesanan katering mereka seterusnya dengan syarikat anda.
  • Jadualkan panggilan dengan pelanggan untuk mengikuti acara tersebut dan dengar tentang cara yang boleh anda perbaiki.
  • Hantarkan kuki atau makanan manis lain ke pejabat atau syarikat yang tidak berpuas hati dengan pesanan mereka. (Dan sertakan beberapa kad perniagaan!)
  • Salah satu kaedah terbaik untuk memastikan bahawa pelanggan katering mempunyai pengalaman hebat adalah memikirkan bagaimana pengurus perniagaan mereka berinteraksi dengan anda. Setiap perniagaan mempunyai keperluan yang berbeza, dan dengan belajar tentang pelbagai jenis profesional pejabat yang sering mendapatkan katering, anda dapat belajar bagaimana menyesuaikan strategi anda dengan lebih baik.

Dengan menunjukkan rasa empati dan bersikap proaktif, anda boleh mendapatkan kembali pelanggan dan menunjukkan kepada mereka mengapa mereka harus berniaga dengan syarikat anda.

There has been an error loading the meal. Please try again or contact us