‘Start-up’ Katering Memerlukan Pasukan Yang Mantap

teamwork

Di sebalik setiap program katering yang hebat adalah pasukan yang disempurnakan dan bekerja keras. Anda boleh memiliki konsep katering yang hebat, tetapi tanpa pasukan yang hebat untuk melaksanakannya dengan baik, kegagalan adalah pilihan. Pilih orang yang tepat untuk usaha baru ini dan anda akan mempunyai pasukan yang memastikan perniagaan anda berjalan dengan sempurna, walaupun anda tidak berada di sana untuk membincangkan butirannya. Pasukan yang hebat sangat penting bukan hanya untuk memberikan perkhidmatan tetapi untuk kejayaan anda (ketahui lebih lanjut mengenai kemampuan restoran). Cara anda memberikan arahan untuk program katering anda akan bergantung pada sama ada anda mengendalikan syarikat restoran satu atau berbilang unit.

Untuk Pengendali Unit Tunggal

 • Dedikasikan satu pekerja sebagai penyelaras katering anda. Orang ini harus menjadi pemimpin boleh membuat pelbagai tugas yang pada awalnya akan menumpukan waktu sambilan (sekurang-kurangnya tiga hari) untuk melancarkan program ini. Sebagai waran perniagaan, luangkan masa yang lebih untuk tujuannya.
 • Penyelaras katering akan melakukan perkara berikut: mengambil pesanan, mengemas dan menghantar makanan dan melakukan pemasaran kedai tempatan (mengedarkan risalah, sampel, dan sebagainya di bangunan pejabat).
 • Seiring pernambahan, penyelaras harus menyerahkan tugas seperti penghantaran makanan tetapi menjadi penghubung utama yang tetap dan menghubungkan kepada pelanggan.

Apabila perniagaan katering anda mencapai pencapaian penjualan ini: Langkah seterusnya

 • Apabila penjualan mencapai empat transaksi pada waktu makan tengah hari, rekrut pemandu penghantaran khusus. Pada lapan transaksi, rekrut pemandu kedua.
 • Gunakan pemandu secara silang sebagai tukang masak untuk menyediakan dan mengumpulkan pesanan.
 • Seiring dengan pertambahan penjualan, beri arahan kepada seorang tukang masak satu jam atau lebih awal untuk menyiapkan pesanan katering. Ini juga efektif untuk tukang masak bersedia lebih awal.

Untuk Pengendali ‘Multi-Unit’ dengan 10-75 Unit

Oleh kerana operasi seberat ini telah tegap dengan program katering, mari terus meningkatkan perniagaan dengan memanfaatkan rantaian pekerja anda yang besar.

 • Pertimbangkan untuk melantik jurujual yang berdedikasi untuk mengawasi semua unit. Cari penjualan veteran untuk menjana perniagaan baru dan meningkatkan pendapatan dengan pelanggan yang ada.
 • Pertimbangkan untuk mengambil pengurus operasi katering khusus untuk melatih dan mengawasi penyelaras katering di setiap unit. Orang ini membina sistem yang boleh digandakan, berkongsi amalan yang baik, mendorong pelaksanaan dan mencipta perniagaan berulang.
 • Sekiranya anda tidak dapat memperoleh kedua-dua posisi sekaligus, nyatakan sama ada penjualan atau operasi memerlukan pertolongan terlebih dahulu.

Untuk Pengendali ‘Multi-Unit’ dengan 200-1000 Unit

Perniagaan katering dalam rangkaian besar akan berkembang dengan pengawasan dan organisasi korporat. Walaupun setiap unit masih mempunyai koordinator katering yang berdedikasi, arahan datang dari kakitangan korporat yang menyokong, memasarkan, dan menjual untuk sekumpulan restoran besar.

Struktur korporat akan kelihatan seperti ini:

 • Pemimpin perniagaan (pengarah, naib presiden, atau naib presiden kanan)
 • Pemimpin jualan (pengurus kanan, pengarah, atau naib presiden)
 • Pemimpin operasi (pengurus kanan, pengarah, atau naib presiden)

Tanggungjawab utama kakitangan korporat merangkumi perkara berikut:

 • Mendorong permintaan melalui pemasaran, penjualan, dan perkongsian
 • Laksanakan dengan membuat prosedur operasi standard, latihan, dan sokongan lapangan
 • Penyampaian pengawasan, yang mungkin termasuk mengawasi pemandu dan kenderaan kakitangan atau menggunakan vendor pihak ketiga
 • Berkoordinasi dengan katering dan pasukan lain untuk melaksanakan dan menyelaraskan sistem seperti HR dan IT

Berikut adalah langkah atau cara yang boleh dijadikan sebagai contoh yang dapat menjanjikan operasi anda lebih konpetitif. Tambahan lagi, untuk operasi yang kian mengembang dengan pantas perlu mempunyai sistem atau strategi untuk mengatasi segala kemunggkinan yang boleh berlaku.

There has been an error loading the meal. Please try again or contact us