Ciri Laman Web Yang Perlu Dicontohi

Laman web restoran yang hebat membolehkan anda membuat pesanan, penghantaran, dan katering dalam talian. Semua perkara yang menyokong akan asasnya. Ini adalah cara yang penting dalam strategi pemasaran keseluruhan anda untuk mendapatkan perhatian dan menonjol terhadap pesaing anda. Anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang untuk membina laman web restoran yang memenuhi keperluan anda. Ikuti beberapa amalan terbaik untuk menggunakan laman web anda untuk menarik pelanggan baru dan keuntungan akan menyusul. Berikut adalah enam ciri yang diperlukan oleh setiap laman web restoran yang berjaya.

pexels-pixabay-270700

1. Maklumat Pelanggan

Pelanggan mengunjungi laman web restoran untuk mengetahui maklumat asas seperti alamat, nombor telefon, dan jam anda. Oleh itu, pastikan maklumat hubungan asas anda senang dijumpai di bahagian atas halaman anda. Sekiranya pelawat perlu ‘scroll’ terlalu banyak atau melompat ke halaman baru, mereka mungkin tidak menemui apa yang mereka cari. Sertakan alamat anda ke ‘Google Maps’ dan pastikan nombor telefon anda dapat diklik untuk pengguna mudah alih untuk membantu mengubah lalu lintas laman web menjadi pelanggan dan pendapatan sebenar.

2. Menu dan Harga

Orang sering melayari menu dalam talian sebelum memutuskan tempat makan atau memesan katering. Oleh itu, letakkan menu anda di lokasi terkenal di laman web anda dan sertakan harga. Sekiranya anda boleh, paparkan sebagai halaman sendiri, dan bukan sebagai muat turun PDF. Cara ini untuk memudahkan pelanggan untuk mencari apa yang mereka perlukan. Sekiranya menu anda sering berubah, ini memerlukan sedikit penyelenggaraan. Tetapi dengan menu dan harga semasa di laman web anda, anda menetapkan jangkaan yang tepat untuk pelanggan semasa. Jangan lupa untuk mempamerkan menu anda dengan foto atau video hidangan anda yang ada.

3. Pesanan, Penghantaran, dan Katering Secara Talian

Pada masa ini, pengguna lebih cendurung untuk membuat pesanan melalui talian. Oleh itu, laman web memainkan peranan dan pengaruhan yang besar untuk menyakinkan pelanggan untuk terus membuat tempahan sejurus melayari lawan web anda. Seterusnya, maklumat dan segala caj haruslah didedahkan untuk menambat hati pelanggan untuk terus mempercayai servis dan produk anda. Sekiranya anda menggunakan penghantaran dari pihak ketiga, nyatakan. Ini untuk menunjukkan segala caj anda kenakan adalah terang dan jelas.

4.Pengaruh Media Sosial

Media sosial harini merupakan satu cara dan kaedah untuk menambat hati pengguna. Adakah anda menampilkan laman web milik anda di Instagram, Facebook, atau Twitter? Sekiranya ada, ini adalah kaedah terbaik laman web restoran untuk memastikan panggilan media sosial anda senang dijumpai dan dilawati. Melalui sosial media mungkin merupakan kaedah yang baik untuk anda meningkatkan kesedaran jenama dan memenangi perniagaan baru. Memanfaatkan media sosial juga merupakan cara untuk berinteraksi dengan pelanggan anda dan mendorong mereka untuk berkongsi gambar di media sosial meraka dan hebahkan kepada rakan mereka.

5. Buletin dan Blog

Buat kandungan seperti catatan blog atau buletin e-mel untuk mengemas kini pelanggan mengenai apa yang berlaku di restoran anda. Sama ada anda mempamerkan menu istimewa atau akhbar terbaru, kandungan baru adalah kaedah terbaik untuk memastikan jenama anda sentiasa diingat. Selain itu, apabila seseorang mendaftar untuk menerima buletin anda, kini anda mempunyai alamat e-mel dan maklumat hubungan lain untuk digunakan untuk promosi di masa hadapan. Cara ini tidak terhad, anda boleh menulis dan menghebahkan apa sahaja yang anda inginkan dan yang sedang berlaku untuk restoran dan katering anda.

6. Penggunaan Mudah Alih

Penggunaan mudah alih harini ini sudah menjadi kebiasaan bagi pengguna-pengguna yang menginginkan apa sahaja yang mereka inginkan. Oleh itu, laman web anda harus di optimumkan mengikut kesesuaian telefon mudah alih terkini. Fikirkan cara yang mudah dan tersusun untuk memudahkan pelanggan anda membuat pesanan dan tempahan.

Membuat laman web baru atau mengemas kini laman web lama mungkin kelihatan menakutkan. Tetapi anda tidak memerlukan anggaran yang besar untuk membina laman web yang akan memberi kesan yang besar. Dengan mengikuti enam amalan terbaik laman web restoran ini, anda akan dapat memperoleh dorongan yang lebih baik dan menarik pelanggan dan pendapatan baru.

There has been an error loading the meal. Please try again or contact us